Diş Ağrısı

Diş Ağrısı 

Diş ağrılarının birden fazla nedeni vardır. Bir diş ağrısı çoğu zaman bir dişin siniri tahriş olduğunda ortaya çıkar ancak bir kişinin diş ağrısı yaşaması için çok sayıda başka neden vardır. 

Diş ağrısı için risk faktörleri arasında; diş enfeksiyonu, dişeti hastalığı, plak, diş çürüğü, yaralanma, kırık dişler, kötü yerleştirilmiş dolgular veya kronlar, diş kaybı (diş çekimi dahil), temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları ve obstrüktif uyku apnesi yer almaktadır. Bununla birlikte, ağzın dışından kaynaklanan ağrının ağza yayıldığı, böylece ağrının diş kaynaklı olduğu izlenimini veren durumlar vardır. Bu genellikle çene eklemi (temporomandibular eklem veya TMJ), kulaklar, sinirler, sinüsler veya kaslarla ilgili bir sorun olduğunda olur. Bazen, kalp problemleri de diş ağrısı hissi verebilir. Hamilelik ayrıca ağrıya neden olan diş problemleri için bir risk olabilir. Hamilelik sırasında dalgalanan hormon seviyeleri nedeniyle gebelikte dişeti iltihabı ve diş çürümesi meydana gelebilir.

Diş Ağrısına Neden Olan Durumlar

Diş ağrıları, dişin pulpa adı verilen orta kısmının iltihaplanmasından kaynaklanır. Pulpa iltihaplanma, dişle temas eden herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Diş ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:

- Diş boşlukları / diş çürüğü
- Sıcaklığa duyarlılık - sıcak veya soğuk sıvılar/yiyecekler
- Sıcak veya soğuk hava
- Diş sıkma
- Ortodontik hareket - diş telleri
- Apse diş
- Etkilenmiş bilgelik dişi
- Gebelik
- Dişeti iltihabı
- Periodontal hastalık
- Diş eti durgunluğu - diş eti veya kemikle kaplı diş kökünün maruz kalması
- Diş kırığı
- Asit erozyonu
- Hasarlı/kırık dolgular veya kronlar
- Soğuk yara veya pamukçuk

Bir Diş Ağrısına Hangi Belirtiler ve İşaretler Eşlik Edebilir?

Diş ağrısı ve çene ağrısı yaygın şikayetlerdir. Birinin basınçtan ve dişe sıcak veya soğuk maruz kalmasından hafif ağrı hissetmesi olağandışı değildir. Bununla birlikte, ağrı şiddetli ise veya basınca, sıcaklığa maruz kalma sona erdikten sonra 15 saniyeden daha uzun süre devam ederse, bu daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Dişin şiddetli iltihabı varsa, ağrı yanaklara, kulağa veya çeneye yayılabilir. Çevresindeki kızarıklık alanı ağrı kaynağına işaret edebilir. Bir kişi enfekte bir dişe dokunursa, ağrıyı daha yoğun hale getirebilir. Bu işaret, diş normal görünse bile sorunlu dişi gösterebilir.

Bir diş ağrısının yüzdeki diğer ağrı kaynaklarından ayırt edilmesi gerekir. Sinüzit, kulak, boğaz ağrısı veya çeneyi kafatasına bağlayan temporomandibular eklemde (TMJ) bir yaralanma diş ağrısı ile karıştırılabilir. Daha derin bir yapıdan (referans ağrı denir) gelen ağrı sinir boyunca geçirilebilir ve çene veya dişte hissedilebilir. Ağrının kaynağını belirlemek ve rahatlamak için bir diş hekimi tarafından değerlendirme yapılması uygundur.

Diş Ağrısı Neden Geceleri Daha Fazladır? 

Geceleri diş ağrısının yoğun olmasının birçok nedeni vardır. Diş ağrısının tipine, neye neden olduğuna ve ne kadar süre tedavi edilmediğine bağlı olarak donuk bir boğaz, keskin bir ağrı veya hatta şiddetli rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Ne yazık ki, tedavi edilmeyen bir diş ağrısı ihmal edilirse ağız sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir, ağrı ve rahatsızlık uykunuzu ve genel refahınızı tehlikeye atabilir. 

Geceleri diş ağrısının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

Bir diş ağrısının en basit ve en yaygın nedeni dişleriniz veya diş etleriniz arasında sıkışmış yiyecek parçacıklarıdır. Örneğin patlamış mısır çekirdekleri, elma derileri, küçük tohumlar veya fındıklar dişler arasında kolayca sıkışabilir ve rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Bu genellikle sıkışan yiyecekleri çıkarmak için sadece fırçalama ve diş ipi kullanarak iyileştirilebilir.

Birçok insan dişlerini geceleri, özellikle aşırı stres dönemlerinde öğütür. Ağrılı bir çene veya diş ile uyanırsanız gece dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, dişler arasında sıkışmış bir enfeksiyon, boşluk veya yiyecek nedeniyle zaten bir diş ağrınız varsa, öğütme hareketi ağrıyı daha da kötüleştirebilir.

Ayrıca geceleri yatar pozisyonda olmak, kan akışının başa doğru artmasına ve ağrının zonklama hissine katkıda bulunabilir.

Ne Zaman Diş Hekimine Başvurulmalıdır?

Diş ağrısı reçetesiz satılan ilaçlarla hafifletilmez. Rahatlansa bile, daha önce tedavi edildiğinde ağrı daha kolay düzeltilebilecek bir şey olabileceğinden diş muayenesi faydalı olabilir.

  • Bir diş çekildikten sonra iki günden fazla şiddetli ağrı görülürse, diş yuvasının düzgün bir şekilde iyileşmemesi mümkündür. "Kuru soket sendromu" olarak bilinen bir durum meydana gelmiş olabilir ve hasta derhal bir diş hekimine görünmelidir.
  • Ağrı, diş etlerinin veya yüzün şişmesi ile ilişkili olabilir veya hastanın bir diş çevresinde akıntı olabilir. Ateş, diş hastalıklarında başka bir enfeksiyon belirtisidir. Bu işaretler diş, dişeti veya çene kemiğini çevreleyen bir enfeksiyonu gösterebilir. Ateş ve şişlik bir apse varlığını gösterebilir. Diş apsesi antibiyotik ve apsenin cerrahi olarak açılması (drenaj) gerektirebilir. Bu prosedürün diş içinde yapılması önerildiğinde (endodontik drenaj), bir "kök kanalı" gerçekleştirilir.
  • Kırık dişler maalesef yaygındır. Daha ağır yaralanmalarla ilişkili olmadıkça, diş hekimi ile en kısa sürede temasa geçilmelidir. Bir hasta ne kadar erken tedavi isterse, enfeksiyon riski azalır ve dişlerin kurtulma şansı daha yüksek Birincil dişlerine (bebek dişleri) zarar veren çocukların bu tür yaralanmaların ikincil dişleri (yetişkin dişleri) etkileyebileceği için hemen tedavi edilmesi özellikle önemlidir.
  • Yüksek ateş veya titreme: Bu, oral antibiyotiklerden daha güçlü ilaç gerektirebilecek daha yaygın bir enfeksiyonu gösterir. Hasta yüz veya ağız yaralanmasından sonra baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma veya diğer semptomlarla karşılaşırsa, hastanın diş yaralanmasına ek olarak daha ciddi bir yaralanması olabilir.
  • Göğüs ağrısı ile ortaya çıkan herhangi bir çene ağrısı: Çene ağrısına en sık diş hastalığı neden olsa da, bazen diğer bölgelerden gelen ağrı olarak da adlandırılır. Kalp hastalığı olan kişiler, özellikle stent yerleştirilmiş kişiler, diyabetli kişiler veya kalp ameliyatı geçirenler, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) veya anjin (iskemi) belirtisi olarak çene ağrısına sahip olabilir. Çene veya diş ağrısı baş dönmesi, terleme veya nefes darlığı ile ilişkiliyse, hasta hemen bir doktora görünmelidir.

Diş Ağrısı Evde Önlenebilir mi?

Evde bakım yapabileceğiniz temel ağız hijyeni sayesinde ağrıları önleyebilirsiniz. Diş ipi ve fırçalama ile diş problemlerinin çoğunu giderebilirsiniz. Ksilitol ve florür içeren durulamalar ve dişlerin düzenli olarak profesyonel bir şekilde temizlenmesi gibi birçok farklı ürün vardır. Diş hekimi, özellikle çocuklarda önemli olan ancak yetişkinler ve yaşlılar için de değerli olabilecek sızdırmazlık maddeleri, vernikler ve florür uygulayabilir.

Diş ağrısı olan bireyler, profesyonel tedaviden önce;

  • Çok soğuk veya sıcak yiyeceklerden kaçının çünkü bunlar ağrıyı daha da kötüleştirebilir.
  • Ağrı gidermek için karanfil yağına batırılmış bir pamuk topunu ısırmaktır. Karanfil yağı çoğu eczanede mevcuttur.
  • Sarımsak, doğal bir antibiyotik görevi gören ve bir diş enfeksiyonuyla savaşabilen allisin adı verilen bir kimyasal içerir. Sadece takviye yoluyla veya günlük gıdalarda bir bileşen olarak daha fazla sarımsak yiyerek, enfeksiyona karşı önlem alınabilir. Bu, enfeksiyonu tedavi etmez, ancak diş ağrısına yardımcı olabilir ve enfeksiyonun büyümesini veya yayılmasını önleyebilir.

Numaranızı Bırakın
Sizi Arayalım!

HEMEN ARA WHATSAPP